شرکت امیدبوم
055

نئو بانک (نئو بانک امید)

نئوبانک دروازه ای به سوی بانکداری دیجیتال

رشد روز افزون تکنولوژی و فناوری های پیچیده ی ارتباطی دستاوردهای مهمی را برای بشر به ارمغان آورده و تکانه های این تحول بخش های مختلف زندگی افراد را تحت تاثیر خود قرار داده است که صنعت بانک نیز از این تحولات فناورانه بی بهره نبوده و در این زمانه کسب وکارها ومدل های ارائه خدمت و درآمد نیز تغییر کرده است.

بهر روی اگراین تغییرات را بی پاسخ بگذاریم یا دیر همراستا شویم، ادامه حیات و رقابت در صنعت بانکی نیز با چالش همراه خواهد بود.

سرعت رشد فین تک و کسب وکارهای نوپا ونوظهور آنقدر شگفت انگیز است که روزانه حدود دو نئوبانک در دنیا متولد میشوند و بسیاری از این نوظهور ها بعلت عدم سازگاری فناوری و روندهای کسب وکار وشیوه ارائه خدمات در کوتاه ازبین می روند.

روند بانکداری در دهه های اخیر تغییرات زیادی داشته و از بانکداری سنتی به الکترونیک و سپس به بانکداری دیجیتال و هم اینک در راه بانکداری مجازی، بتا بانک و نئوبانک بصورت کاملا دیجیتال و بدون حضوردر شعبه پیش رفته است . امکان پیش بینی و آینده پژوهی  این روندهای نوظهور به لطف حضور دیگر تکنولوژی های فناورانه آسان تر و ممکن شده است. آینده پژوهی در زمینه بانکداری دیجیتال در بستر فناوری و حضور متاورس و بلاک چین، اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی همچنان ادامه داشته و افق های جدیدی را پیش روی علاقمندان باز کرده است.

برت کینگ در کتاب بانک 4.0 این سوال را مطرح میکند که اگر بخواهیم با امکانات امروز یک بانک بسازیم چه خواهیم کرد؟ آیا مواردی چون کارت های پلاستکی، امضای خیس، چک های کاغذی، شعب، دستگاههای کارت خوان، عابربانک و … در طراحی امروز ما جایی برای خود دارند یا خیر؟

نئوبانک یکی از تحولات اخیر رشد فناورانه بانکداری در بستر تکنولوژی است که بدون افتتاح شعبه فیزیکی از سرویس های بانکی جهت ارائه خدمات بهره برده و نوع نگاه آنها به مقوله بانک و خدمات قابل ارائه آنها متفاوت با بانک های سنتی و الکترونیکی ودیجیتالی می باشد. نئوبانک چیزی شبیه یک بانک است یعنی خدمات آنلاین است و اپلیکیشن موبایلی است و برای ارائه خدمات  هیچ مکان و زمانی محدودیت ندارد.

نئوبانک ها با نداشتن شعبه فیزیکی تعریف نمی شوند بلکه با داشتن چابکی، سرعت توسعه محصول، قابلیت شخصی سازی، فراگیربودن، درهم آمیزی، در دسترس بودن در هر زمان ومکان و دسترسی به غیرقابل دسترس ها تعریف می شوند.

هدف بانک های سنتی در ایجاد سرویس های دیجیتال حفظ مشتری قدیمی است اما تمرکز اصلی نئوبانک ها  که از ابتدا با یک دسته بندی کوچک شروع شده و به مرور دیگر خدمات را اضافه میکنند بر بهبود تجربه مشتری و تجربه عملیاتی داخل نئوبانک است. بهبود تجربه مشتری برای نسلی نوظهور و بومیان دیجیتال که تجربه کاربری مهم ترین دلیل انتخاب هایش است.

فاصله نئوبانک و بانک روز به روز کاهش پیدا میکند؛ تمایز در ارائه محصولات خاص و شناسایی حلقه های مفقوده ارائه خدمات مالی دراکوسیستم بانکی و خدمات نواورانه هوش مصنوعی و بیگ دیتا، خلق ثروت، لندتک و لندینگ در نئوبانک میتواند تجربه مشتری را بهبود ببخشد.

 شناسایی بخش بندی درست و سره مشتریان در نئوبانک ها بسیار حائز اهمیت است بعنوان مثال جای خالی نئوبانک اختصاصی در حوزه آموزش و دانشگاه برای دانشجویان و اساتید و یا درحوزه های دیگری وجود دارد.

 نئوبانک ها در ارائه برخی خدمات به هلدینگ ها در حوزه کسب و کاری جدیدشان، زنجیره تامین و لندینگ میتواند ارزش افزوده خلق کند.

اگر تحول دیجیتال را راز ماندگاری و حلقه اتصال بانک های سنتی به دنیای مدرن و بومیان دیجیتال و نوظهور بدانیم  بانک های سنتی و الکترونیکی می بایست برای سازگاری با این دگرگونی ها تغییرات باطنی و درونی در خود به وجود اورند. تحولدیجیتال در بانک ها به معنی درک خواسته ها و نیازهای مشتری و سرمایه گذاری بر روی این خواسته ها و نیازهاست.

پس از دستیابی بانک ها به فرهنگ سازمانی دیجیتال، پلتفرم های چابک و خدمات دیجیتال میتوانند ارزش افزوده زیادی را برای کاربران و مشتریان فراهم سازند و  نقش این پلتفرم ها و خدمات در نوآوری و ارائه سرویسهای خصوصی و متمایز و شخصی سازی شده در بانکداری جدید حائز اهمیت است.

 نئوبانک ها علاوه بر اینکه ابتدا مشکل را پیدا کرده وسپس به دنبال حل آن میروند فلسفه وجودی شان این است که چالش های حل نشده نظام بانکی را برطرف سازند .

هنوز زود است که بگوییم نئوبانک ها به رقابت با بانک برخاسته اند ولی در مقطع فعلی می توانند با یکدیگر مشارکت و همکاری کنند. اگر رگولاتور و نهادهای مختلف همکاری کنند نئوبانک ها میتواند بازار رقابت را دگرگون سازند یعنی خدمت رسانی ویژه مشتریان، چگونگی توسعه قابلیت ها و محصولات و نحوه استفاده از فناوری و در یک نگاه تجارت و فناوری را با هم همراه کنند.